Блог розплідника
Про цуценят

Готуємось до появи цуценя лабрадора.

Перші покупки для щеняти це дуже приємно та хвилююче. Але, у різноманітні товарів, які пропонуються зоомагазинами,  можна розгубитися і витратити гроші на зайві речі.
У цьому переліку мій особистий досвід і тільки ті речі, які дійсно необхідні.
Аптечка
Градусник (я використовую аналог ртутного)
Енторосгель (атоксіл)
Ніфуроксазід
Витамін В6 (упаковка)
Левоміколь
Антигистамінний препарат (цитрін, алерон або будь-який інший)
Димедрол - пару ампул
Супрастин – пару ампул
Дексаметазон – пару ампул
Анальгин – пару ампул
Но-шпа – пару ампул
Хлоргексидин
Перекис водню
Вата, бинт, пару шприців 2мл
Дві  миски для їжі та води на підставці
Ми використовуємо металеві підставки з регулюванням висоти мисок. Це  не обов'язково, тому що зараз можна купити або виготовити на замовлення те, що буде підходити для вашого інтер'єру. Але необхідно продумати, як з ростом цуценяти можна регулювати висоту мисок, вони повинні бути не вище ліктя цуценяти/собаки.
Не забуваємо регулярно міняти воду та мити миску після кожного годування. Воду краще використовувати як собі, фільтровану або бутильовану воду.
 Пелюшки одноразові (для людей) або багаторазові
Не купуйте одноразові пелюшки для тварин. Не знаю, що там усередині цікавого, але вони моментально розриваються абсолютно всіма цуценятами і дорослими собаками, як тільки залишаються на одинці. Багаторазові пелюшки вимагають регулярного прання, але менш схильні до замаху з боку цуценя. Наші цуценята ростуть на багаторазових пелюшках і відповідно знайомі з поверхнею на дотик.
Нашийник
Спочатку м'який, відносно маленький і не дуже вузький. Бажано регулюючий, тому що щеня дуже швидко росте і змінюється об’єм шиї. 
Не затягуйте нашийник дуже сильно, при надітомому нашийнику ви повинні просунути пару пальців. Нашийник не повинен провисати, щеня може вивернутися з нього .
Мені подобається Trixi. Саме такий, як на картинці, де одна частина застібки до другої проходить через кільце для повідка. Так навантаження при різкому натягненні не йде безпосередньо на застібку.

Надалі краще також вибирати не шкіряні нашийники, а з синтетичних матеріалів з застібкою, що защіпається, або за принципом зашморгу з обмежувачем.



Повідець
Вам знадобиться два повідки за довжиною 2-2,5 та 5 метрів (для відпрацювання команд). Матеріал також краще брати синтетичний, приємний у руці.
Рулетку не досвідченим користувачам категорично не рекомендую, особливо для цуценяти. Ви можете не встигнути згорнути шнур і станеться лихо, також ви можете отримати травму. Якщо ви все ж таки дуже хочете рулетку, то вибирайте зі стрічковим механізмом, а не зі шнурком.
Шлейку не використовуємо! Постійне носіння шлейки згубно позначається на хребті та призводить до деформації передніх лап. Лікті вивертаються назовні і відбувається загальна зміна типу ходи. Також щеня звикає тягнути постійно.
Клітина
Для цуценя лабрадора можна використовувати велику клітину, де у нього будуть іграшки та його матрацик, вода (краще взяти спеціальне відро і пристебнути його карабіном або миску, яка прикручується, щоб щеня не розливало воду і не купалося в мисці.  Клітку купуйте за розміром дорослого собаки.
Цуценя може знаходиться в клітці тільки у вашу відсутність(але не тривалий час, я вважаю, що не більше 4-5 годин)  або за власним бажанням. Щеня, а потім і доросла собака сприймають клітку як будиночок і із задоволенням зносять туди іграшки, кісточки та йдуть відпочивати самостійно.
Не потрібно думати, що ви таким чином утискаєте цуценя-це для його ж безпеки та збереження ваших нервових клітин.
При тривалому перебуванні в клітині цуценя під час росту, призводить до слабкості м’язів, а як наслідок – деформація ходи, а потім суглобів.
Матрацик/лежак/ліжечко — на ваш розсуд
На що варто звернути увагу при купівлі, крім дизайну. Собаче місце має бути зносостійким та легким у догляді. Будь-яка лежанка швидко забрудниться, незалежно від того, як часто ви купаєте свого вихованця. Обов'язково уточніть, чи є змінні чохли, їх теж відразу можна докупити. Чохли повинні легко зніматися, стиратися та швидко сохнути. Зверніть увагу на розмір.
Як привчити цуценя до лежанки? Щоразу, як тільки цуценя починає укладатися спати в кутку, що йому сподобався, віднесіть його на лежанку і скажіть «Місце». Він намагатиметься втекти, але ви маєте спокійно повторити свої дії. Пам'ятайте, що місце для собаки це її недоторканна зона. Тут не можна карати, класти та ставити на лежанку свої речі, сидіти самому чи використовувати як сидіння для гостей!
 Іграшки
На що слід звернути увагу під час виборів. Насамперед, на безпеку та міцність матеріалу, особливо у іграшок з наповнювачем. Адже пошкоджена іграшка приверне увагу своїм вмістом, а ковтання наповнювача може закінчитися сумно. Не слід купувати собаці іграшки, призначені для дітей. Їхня міцність не розрахована на гострі зуби.
Не варто купувати кілька однотипних іграшок-цуценя може залишитися до них байдужим. Краще придбати 5-6 різних іграшок, щоб визначити його переваги. Іграшки з м'яких, щадних матеріалів можна давати до 3-3,5 місяців, старше цього віку щенята вже потребуватимуть цільнолитих латексних «тренажерів» для зубів.
У собаки обов'язково мають бути іграшки для вулиці та для ігор вдома. На вулиці краще використовувати іграшки з міцних, легких матеріалів - м'ячі, пулери,  які не тонуть у воді і не вбирають бруд.
Ми любимо іграшки Trixi, AnimAll, пулери, диск-апорт для собак.
Шампунь для цуценят
Будь-який із професійної косметичної лінійки придатний за віком, якістю та довжиною вовни. Це дуже індивідуально і немає єдиного рецепту.
Бокс для перевезення в автомобілі
Найбільш безпечний варіант – клітка або пластиковий бокс з обов’зковим закріпленням у багажник. Але не у всі авто можна їх поставити. Інший варіант - ремінь безпеки, або поряд з людиною. Клітка або пластиковий бокс - це єдиний безпечний спосіб перевезення собаки.
 Їжа
За готовими сухими кормами слідуємо інструкції на упаковці та стежимо за кондицією! Норми на пачці вказані для орієнтиру.
Годувати необхідно в один і той же час.
З 2 до 3 місяців  - 5 раз на день, з 3 до 5 місяців – 4 рази на день, з 5 до 8 місяців – 3 рази на день, далі переходимо на 2 рази на день.